Boken som du nu håller i din hand är nyckeln till att förstå varför vi ska bemanna smart för att skapa hållbara verksamheter med resurserna, medarbetare och skattemedel som finansierar våra offentliga verksamheter.
För att få en budget i balans så kommer vi inte långt om vi spar in på salamin till våra mottagare, av vår omsorg eller skoskydden, utan här måste vi våga prata om att medarbetarna kostar pengar i form av löner och den kostnadsbilden som följer med dessa anställningsförhållanden i övrigt. Men även att vi måste skapa scheman och bemanning som är erfarenhets- och evidensbaserad ur ett hållbarhetsperspektiv, för att våra mottagare ska få det som biståndsbesluten ger dem rätt till, måste det även göras med skyddslagarnas perspektiv beaktande kring vad våra medarbetare ger oss förutsättningar för. För självklart ska vi skapa hållbara scheman för våra medarbetare i våra offentliga verksamheter.
När du läst Bemanningsekonomi har du en ny verktygslåda fylld med redskap så att du kan göra de förändringar som krävs i din verksamhet och ge de rätta förutsättningarna för att förvalta och vidareutveckla bemanningsekonomin och skapa hållbara scheman för både medarbetarna och verksamheten.
Annika Särnö är en utbildad personalvetare och undersköterska som numera arbetar som bemanningscotroller i Stockholms kommun. Hon har tidigare arbetat som undersköterska i äldreomsorgen och varit både biträdande enhetschef och enhetschef för särskilt boende och hemtjänst.
Författarpresentation:
Annika Särnö är en kvinna mitt i livet som just nu tjänstgör som bemannings controller i Stockholms kommun. Utbildad personalvetare och undersköterska, har även varit fackligt aktiv i kommunal bland annat men var även fackligt aktiv under mina fyra år inom tillverkningsindustrin där jag tillverkade IKEA möbler åt en av IKEAs under leverantörer. Jag har skrivit den här boken på grund av att jag saknade denna formen av litteratur när jag började arbeta med schema läggning i början på 90-talet då som vårdbiträdet som gillade att lägga planeringen för sommaren och ingen var väl gladare än chefen, som då slapp detta häst jobbet. Då var det excel dokument med A1, B, C turer och inte tala om D turerna som innebar delade turer. Men sedan har det ju kommit en del systemstöd som gör att vi inte behöver sitta och räkna ut dygnsvilor och veckovilor för hand utan systemet hjälper oss att ha kontroll på detta. Jag har haft förmånen att jobba med TimeCare under i princip hela min yrkesverksamma tid i vård och omsorg. I det systemet har vi ju även förmånen att se verksamhetens behov i en graf som vi sedan fyller upp allt eftersom vi lägger våra scheman. Att man dessutom kan fördjupa sig i bemanningens kostnader också i detta system gör ju att jag väldig ogärna släpper detta systemstöd. Jag har även haft förmånen att få använda bilder från detta system i boken, TACK för denna möjlighet TimeCare (Frederick Lind)! Allt eftersom jag har jobbat som undersköterska inom äldre omsorgen där jag sedan även har varit både biträdande enhetschef och enhetschef för Särskilt boende men även hemtjänsten. Så har jag saknar något uppslagsverk där jag kan få tips och råd och framförallt få förståelse för vad som kostar pengar och vad som skapar en budget i balans. Under min studietid till personalvetare så fortsatte jag min jakt både på utbildning i ämnet och litteratur men jag gick bet i högskolevärlden och denna typ av kurser/utbildningar. Och allt eftersom jag skapat mig erfarenheter och kunskap så har jag tillslut tagit modet till mig och skrivit ner mina tankar och vill där med sprida vidare min kunskap vidare så att andra slipper göra mina misstag och jag delar med mig av det som jag fått att fungera för att få budgetar i balans i verksamheten. Mycket av min kunskap har jag fått genom praktisk erfarenhet och provat, gjort fel, gjort om och tagit med mig det som fungerat och sedan omformat det som inte fungerat till fungerande lösningar. Men även genom att nätverka med andra i bemanningsbranschen i offentlig sektor så är du sugen på att prata, skriva bemanning med någon så lägg till mig på LinkedIn så kan vi fortsätta vårt samtal därifrån.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna